Des de que el 2015 les Nacions Unides varen aprovar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) moltes empreses han anat enfocant la seva activitat de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) a un estadi més elevat de propòsit, per contribuir a l’objectiu final d’aconseguir un món millor.
En el context del turisme d’empresa i d’incentius, que incorpora activitats de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) al territori, l’objectiu de generar un impacte positiu en les comunitats, l’economia i el medi ambient locals en donen l’oportunitat d’atraure un turisme d’empresa basat en la consciència, alhora que respecta la cultura, les tradicions i els recursos naturals i que busca maneres de contribuir positivament a través de les activitats desenvolupades: des de projectes de conservació ambiental al suport a negocis locals, tallers educatius o iniciatives que promouen l’equitat social i econòmica.
Eines per aconseguir un impacte real
Incorporar criteris de sostenibilitat als esdeveniments que s’organitzen a la Costa Brava i el Pirineu de Girona és una manera de contribuir als objectius de les ODS, a més de generar un impacte positiu en el territori a nivell mediambiental, social i econòmic. El Servei de Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, de la Generalitat de Catalunya, proporciona una guia pràctica per incorporar criteris de sostenibilitat tant en esdeveniments públics com privats.
A banda d’aquesta guia, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) disposa també d’altres eines com ara una calculadora i un checklist, dissenyats per ajudar les organitzacions a planificar i mesurar la sostenibilitat, i un document amb informació útil per poder compensar la petjada de carboni generada pels esdeveniments.
Vincles generadors de canvi
Una altra manera de generar canvis en matèria de sostenibilitat és el fet de col·laborar i establir alguns vincles amb organitzacions locals i ONGs que, alhora, poden amplificar els nostres esforços. Un exemple d’aquest tipus de col·laboració és la que porta a terme Humanside amb les seves diverses activitats de team building responsable, en col·laboració amb diferents entitats i organismes locals. O la de La Vinyeta, amb la Fundació Mona o amb l’Iaeden Salvem l’Empordà.
Una altra eina, la investigació, també pot esdevenir fonamental per aconseguir objectius reals. A Les Cols, per exemple, han desenvolupat un projecte, I+D Casa Horitzó de la Vall de Bianya, que els ha portat a conrear un nou hort amb llavors autòctones de la comarca, a uns pocs minuts del restaurant, el qual també permeten visitar en fer la reserva.
Junts, tenim el poder de marcar la diferència, tal com hem vingut fent els darrers anys. Per això, encoratgem les empreses i els organitzador d’esdeveniments i viatges d’incentius a considerar com poden contribuir una mica més a aquest viatge cap a la sostenibilitat, per tal que aquest compromís no només sigui una part de la nostra estratègia de negoci, sinó que també ho sigui del nostre llegat.