A l’hora de planificar una viatge d’incentius ja no només es pensa en minimitzar l’impacte negatiu en el medi ambient, com ara reduir l’empremta de carboni, gestionar els residus de manera sostenible o utilitzar els recursos de forma eficient. Ara, a més a més, es busca que les activitats que s’hi porten a terme promoguin experiències enriquidores, que tinguin un perquè i tinguin una impremta al territori.
Un exemple de negoci que promou aquest tipus d’activitats és Humanside. Fa més de vint anys que ajuda a organitzacions i els seus equips a créixer i transformar-se a través del desenvolupament, la motivació i el compromís de les persones. D’aquesta manera, connecten les necessitats de negoci amb la dels assistents, a través d’activitats de team building i incentiu que apel·len a les emocions, alhora que generen experiències d’RSC que defugen el greenwashing i esdevenen d’utilitat real tant per les empreses organitzadores com pel medi ambient i el territori.
“Un bon team building ha de plantejar reptes i perseguir objectius col·lectius”
Marc Ribas, un dels fundadors de Humanside assegura que en el turisme de reunions “cal distingir entre el que són incentius individuals, com gaudir d’una bona passejada o d’un bon sopar de maridatge i el que és una experiència d’RSC o team building, que compta amb altres ingredients com el plantejament de reptes a través de la ludificació i que està orientat a assolir uns objectius marcats prèviament de manera col·lectiva”. Per a Ribas, “el sentit crític i el propòsit són les claus d’una bona acció d’RSC”. És a dir, “saber perquè fem les coses i amb quin objectiu”. És per això que abans de crear o adaptar una experiència per a un organitzador, ja sigui a petició directa d’una corporació o bé a través d’un intermediari, Humanside s’assessora i col·labora amb les administracions i entitats que tenen un paper rellevant en la seva acció.
Un exemple d’aquest tipus de team buildings amb propòsit n’és Sand Traps, un projecte que ja s’ha dut a terme en diverses ocasions, per a equips d’empreses catalanes i multinacionals, que neix de la necessitat de recuperar el sistema de dunes de la badia de l’Estartit-Pals per protegir-ne els aiguamolls i les platges naturals. Un espai d’elevat valor ambiental pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’activitat consisteix en crear, tot treballant en equip, uns murs de canya, clavats a terra i subjectes amb estaques i cordill (tot el material que s’utilitza és orgànic), una mena de trampa perquè la sorra entri quan hi ha llevantada però no en surti.
Un altre teambuilding amb propòsit, organitzat per Humanside és Hi-Bird! Consisteix en la construcció de caixes niu per a la recuperació de fins a onze tipus d’espècies d’ocells i ratpenats. Amb unes instruccions de muntatge al més pur estil suec, els equips construeixen els refugis per a les aus a partir de taulells de fusta.
Finalment, en col·laboració amb l’Ajuntament de Lloret i amb l’associació mediambiental Xatrac, s’ha posat en marxa el “The litoral project”, una activitat que té per objectiu la neteja de plantes invasores i de les roques del litoral, tan per sobre com per sota del nivell de l’aigua, utilitzant ulleres i altres materials com planxes de pàdel surf o caiacs. Al que s’hi suma la construcció de caixes niu per mallerengues i pit-roigs, aus autòctones que cal preservar.